de de de


Novinky:

Šizené potraviny v obchodech

S problémem šizení nejrůznějších potravin se setkáváme dnes a denně. Jsou to především velké prodejní řetězce, které na svých pultech nabízí sortiment, od něhož mnohdy nedostanete tak vysokou kvalitu, jak je uváděno na obalu.

Obvykle jsou používány všemožné praktiky typu ředění, nastavování či přidávání nevhodných přísad a potravinářských náhražek. Přírodní produkt proto nemusí být ryze přírodní, jak se na první pohled zdá. Chcete-li vědět, jaké potraviny jsou na trhu nejvíce šizeny, čtěte dál…

Olivové oleje a nápoje

Nutno podotknout, že povětšinou jde o dovozové zboží, což ale nic nemění na tom, že složení na etiketě je mnohdy odlišné od obsahové stránky. K typicky šizeným pochutinám patří následující.

  • sizene potravinyOlivové oleje – Často je rozpor v označení „extra“ panenský olej, přitom vnitřní složení odpovídá klasickému panenskému oleji. Při rozboru se setkáte i s nastavováním za pomoci slunečnicového oleje.
  • Vína – Nejčastějším problémem je ředění vína normální vodou. Ta v horších případech u málo známých značek dosahuje zastoupení více, jak 50 %.
  • Mléka – Některé typy přísad zhoršují chuť mléka. Krabicové výrobky nesahají ani po patu produktům zakoupeným v moderních mlékomatech.

Nejsou to však jenom nápoje, jež je velice snadné zředit téměř čímkoliv.

Nejčastěji šizené potraviny

Patříte-li k milovníkům klasických brambůrek, dejte si pozor na ty ochucené, u nichž mohou být přírodní dochucovadla nahrazována těmi chemickými. Především ti mlsnější lidé mohou konzumovat čokoládu, jejíž součástí není kakaové máslo, nýbrž rostlinný tuk.

U kečupů lze objevit rajčatový protlak místo čerstvých rajčat. U zmraženého rybího masa je nastavování vodou každodenní záležitostí. Přídavné látky jsou bohužel složkou i některých typů tmavého pečiva.

Z výše uvedeného vyplývá, čtěte nejenom etikety produktů, ale nakupujte od prověřených prodejců a dodavatelů.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: Serge Bertasius Pohotography).

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek

Vložit komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*