de de de


Novinky:
Home » Zdraví » Jak vypadá tradiční způsob přípravy yerba maté?
Jak vypadá tradiční způsob přípravy yerba maté?

Jak vypadá tradiční způsob přípravy yerba maté?

Yerba maté je nápoj, který si postupně získává své příznivce i u nás. Pochází z Jižní Ameriky a jeho základem jsou sušené lístky rostliny zvané Cesmína paraquajská. Látky obsažené v této rostlině mají výborné energizující účinky, ze kterých těží mnoho lidí. Přidáte se mezi ně? Nejvíce pozitivních účinků z pití yerba maté získáte, pokud si ho připravíte tradičním způsobem. A my víme, jak na to.

Kdy si dopřát yerbu připravenou tradičně?

Vzhledem k tomu, že postup tradiční přípravy mate yerba je poměrně zdlouhavý a náročný, každý den na něj asi nebudete mít čas. Na druhou stranu, pokud čekáte návštěvu vzácných přátel anebo si chcete užít večer, je tradiční příprava yerby tím nejlepším zpestřením. Potřebovat na ni budete stejné suroviny jako na rychlou každodenní přípravu maté. Tak se do toho pojďme pustit.

Jak připravit yerba maté tradičním způsobem?

Vezměte si střední nebo velkou kalabasu a naplňte ji do dvou třetin sušenou směsí Yerba Mate. Poté přikryjte horní část kalabasy dlaní jedné ruky a druhou rukou uchopte dno nádoby. A začněte míchat sušenou směs podle tradičního postupu. Čím více mícháte, tím více se yerba zbavuje prachu. Až přestanete míchat, snažte se, aby horní část suché směsi zůstala pod úhlem 45°. Pokud potřebujete nádobu odložit, můžete si pomoci lžící, kterou ji podepřete, aby hora směsi snadno udržela svůj tvar. Poté nalijte vlažnou vodu, která zajistí ochranu pro sušinu, která by mohla dojít újmy při následném kontaktu s horkou vodou. Počkejte, dokud se voda dokonale nevstřebá do lístků yerby. Nespěchejte, dejte tomu tolik času, kolik bude potřeba. Po úplném nasátí vody přidejte do kalabasy speciální brčko zvané bombilla. Zasuňte ho poctivě až na dno.

Zaléváme horkou vodou

A přichází finále. Konečně nastal čas na zalití yerby horkou vodou. Tu zahřejte na 80 °C, ale nepřekračujte tuto teplotu, protože by mohlo dojít k poškození listů a zničení látek v nich obsažených. Začněte pomalu nalévat vodu krouživým pohybem od středu kalabasy. Na vrcholu nápoje se vám vytvoří vrstva suché směsi, která bude postupně nasákat vodu. Odskrněte a nápoj je prakticky hotov. Nyní stačí jen počkat pár minut, až se lístky dokonale propojí s vodou a můžete si užívat jedinečnou chuť i vlastnosti tohoto nápoje.

Rate this post
Sdílejte článek

Vložit komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Plotové dílce a hliníkové ploty vyřezávané laserem
Bytové dekorace, které se hodí i do vašeho bytu